Како Свети Никола стана Дедо Мраз?

Постојат повеќе приказни за тоа како Свети Никола го доби името Дедо Мраз. До ден денес сме слушнале многу, но која од нив е вистинската, реалната? Како еден бискуп и светец стана симбол за прослава на Божиќните празници и реклами? Историјата ја раскажува приказната. Човекот со име Никола Човекот кој живеел во 4-от век во [...]

By |2022-09-08T00:29:22+02:00December 30th, 2016|Блог|Comments Off on Како Свети Никола стана Дедо Мраз?

Зошто китиме новогодишна елка?

Декорирањето новогодишна елка е традиција која се негува сé до денес, нé води низ празничната магија и не познава години. Од најмалите генерации па сé до најстарите, сите се радуваат на моментот на китењето на елката и на Божиќните празници. Дали всушност знаете зошто ја китиме елката? Историја на новогодишната елка Традицијата на китење на новогодишна елка [...]

By |2022-09-08T00:29:22+02:00December 21st, 2016|Блог|Comments Off on Зошто китиме новогодишна елка?

Email

Loading